Hvorfor drog Vikingerne på togt ?

Til bunden af siden

Der er mange forskellige bud på hvorfor. Det kunne være sult eller overbefolkning, eller også var de bare nogle blodtørstige barbarer, der bedre kunne lide at plyndre og sejle end at passe en gård.


Man kender ikke sandheden.


Engelske munke skrev, at de var kommet på grund af sult, men hvis det skulle have været tilfældet, ville de havde været helt udmagrede og havde nok ikke kunnet klare englænderne. De skrev også, at de kom på grund af overbefolkning, men det er næppe sandsynligt, da Skandinaven er temmelig stort.


Det kunne også have været for at få mere frihed. For Harald Hårfager underlagde sig hele Norge, så stormænd og høvdinge stod uden så stor selvstændighed.


Det kan også bare have været købmænd, som handlede med de fremmede. En stor købmand gik aldrig glip af chancen for at overfalde et andet handelsskib og derved forøge lasten. Efter at de blev mere overbeviste om at plyndring betalte sig bedre end handel, blev piraten dannet.


Når nogle af disse pirater kom til et fremmed land, kunne det jo ikke undgås, at nogle syntes, at der var bedre end hjemme i Skandinavien og blev kolonister.


En af grundene til at plyndring var populært var, at kun den ældste søn arvede.

Resten måtte klare sig selv. Det har nok været en blanding af alle disse ting, og mere til. Uanset hvad. De tog afsted, men nok ikke alle på en gang.

Til toppen af siden

 

Tilbage til forsiden

Tilbage til forsiden